Hrvatskom mesu raste popularnost u regiji

Tvrkta koja je prije nepunih 60 godina nastala od male mesnice u Dalmatinskoj Zagori, s nekoliko tisuća stanovnika, izrasla je u Mesnu industriju Braća Pivac. Danas zapošljava preko tisuću zaposlenika i redovno se potvrđuje ne samo kvalitetom proizvoda i porastom poslovanja, već i brojnim nagradama koje osvaja u čitavoj regiji.

Obiteljska tvrtka iz Vrgorca godišnje proizvede preko 150.000 pršuta, 350.000 panceta i 100.000 kraških vratova, a kvalitetu svojih proizvoda nedavno je potvrdila na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećem sajmu takve vrste u regiji i jednom od najcjenjenijih u Europi, zahvaljujući djelovanju i tradiciji od preko pola stoljeća. Na ovom su se događaju po 51. put ocjenjivali proizvodi u više kategorija iz Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i šire, a proizvodi ove hrvatske tvrtke istaknuti su 15. travnja na svečanoj dodjeli osvajanjem najviših nagrada. Prema službenoj potvrdi žirija za ocjenjivanje kvalitete, Dalmatinski pršut s kosti Mesne industrije Braća Pivac nagrađen je “Velikom zlatnom medaljom”, dok je kvaliteta Kraškoga vrata potvrđena zlatnom, a Dalmatinske pancete srebrenom medaljom.

Pivac Dalmatinski pršut svoju je izvornost i kvalitetu ponovno potvrdio najvišim ocjenama

 

Istih dana održavao se i Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda, koji se već šestu godinu za redom održava u Sinju. Na ovogodišnjem sajmu, Dalmatinski pršut Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca svoju je izvornost i kvalitetu ponovno potvrdio najvišim ocjenama, te je među više od 30 malih i velikih proizvođača ove tradicionalne delikatese proglašen „Šampionom kvalitete 2011“. Izvrsnim ocjenama i brončanom nagradom nagrađen je i Dalmatinski pršut Dalmesso, čime je još jedno visoko priznanje za kvalitetu stiglo u ruke grupacije Pivac, koju uz PPK Karlovac čini i tvrtka Dalmesso iz Klisa.

Nacionalni sajam održao se pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatske banke za obnovu i razvitak u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja. Kvalitetu pršuta ocjenjivao je žiri sastavljen od strane priznatih stručnjaka i predstavnika svih proizvođača sudionika natjecanja i sajma u Sinju.

Uspjesi u proširenju poslovanja i postizanju vrhunske kvalitete jedne obiteljske tvrtke na jugu Hrvatske govori daleko više kada se uzme u obzir stanje gospodarstva u Hrvatskoj, regiji, pa i čitavoj Europi i svijetu. Dalmacija već godinama postaje sve atraktivnije mjesto za turizam na globalnom nivou, a hrana iz čitave jugoistočne Europe je na sve boljem glasu zbog svoje kvalitete i zdravstvene ispravnosti, što dokazuje i tvrkta Mesna industrija Braća Pivac, čija grupacija postiže godišnji porast u poslovanju i do 10%, kao i mnoge druge tvrtke male i srednje veličine iz Hrvatske.